dilluns, 21 d’agost del 2017

MANIPULACIÓ DE LA FUSTA 2


A l’article de la “MANIPULACIÓ DE LA FUSTA 1”, hem començat a vore una sèrie de ferramentes i màquines de la família de tall, continuem amb una altra família com és la d’abrasió o fricció.

b) FAMÍLIA D’ABRASIÓ O FRICCIÓ
En la família d’abrasió es realitza l'operació de desbastar que serveix per eliminar el material que sobra del tall d'una peça de fusta. Bàsicament hi ha dos tipus de desbast són de llimar i polir. I per dur a terme aquestes accions es fan servir una sèrie d’eines i màquines:

  • El paper de vidre: És una làmina de paper amb partícules de materials abrasius enganxades. El paper de vidre segueix una numeració per indicar si és de gra gruixut o de gra fi. Amb el paper de vidre es poleix erosionant la superfície i s'obté un acabat fi.

  • La llima i raspa: És una barra d'acer amb dents a la superfície i un mànec. Pot tenir diverses formes o seccions. S'agafa amb les dues mans, una al mànec i l'altra a l'extrem de la barra, i es fa lliscar sobre la fusta La llima i la raspa són d'un acer dur però fràgil. Si cauen a terra es poden trencar.
  • En la raspa té les dents més grans que la llima, amb ella s'eliminen les estelles del tall i es deixa un acabat bast.
  • Segons la peça que hem de llimar podem utilitzar diversos tipus de llimes com; redona, de mitja canya, triangular i plana.


  • Polidora: És una màquina on s’incorpora un paper de vidre de forma mecànica. Hi ha de diversos tipus com l’orbital, la plana i la triangular.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada