dilluns, 21 d’agost del 2017

EL TANGRAM

El Tangram és un joc xinès molt antic que s’anomena “Xi Xiao Pan” que significa “joc dels set elements” o “taula de la saviesa”. Hi ha diverses versions sobre l'origen de la paraula Tangram, una de les més acceptades explica que fins i tot el mot "tangram" es un invent occidental: Sembla que la paraula va ser creada per un nord-americà aficionat als trencaclosques qui va combinar el mots tang, una paraula cantonesa que significa "xinés", amb el sufix anglés –gram que significa "escrit" o "gràfic". 






No se sap amb certesa qui va inventar el joc ni quan, perquè les primeres publicacions xineses en les quals apareix el joc daten del segle XVIII, època per a la qual el joc era ja molt conegut a diversos països del món. A la Xina, el Tangram era molt popular i era considerat un joc per a dones i nens.

Avui en dia el mil·lenari joc del Tangram no és tan sols un trencaclosques per a entreteniment, s'utilitza també en psicologia, en disseny, en filosofia, pedagogia i particularment en matemàtiques. 




Amb Tangram es poden programar activitats en tres nivells de dificultat:
• Compondre figures lliurement. Requereix imaginació i un poc d’humor. L’única condició és que s’utilitzen totes les peces del tangram.
• Compondre figures donades prèviament.
• Es plantegen diverses possibilitats com. Quants pentàgons es poden construir amb les 7 peces del Tangram?, calcular i relacionar àrees i perímetres, demostrant el Teorema de Pitágoras, entre altres.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada